6 x koken met restjes groente

Restjes groente hebben we allemaal wel eens maar het is natuurlijk zonde die weg te gooien. Maar wat kan je er allemaal mee?

Omelet/frittata

Met een omelet kun je gemakkelijk restjes groenten, aardappel, kaas en eieren opmaken.
Meng eieren (je kunt ook alleen eiwit nemen als je de dooiers voor een ander recept hebt gebruikt) met een scheutje melk of water en fijngesneden groenten. Voeg eventueel ham- of kipreepjes en verse kruiden toe. Bak de omelet in een koekenpan. In het geval je een frittata maakt zet je de pan even in de oven.

Salade

Restjes groenten neem ik regelmatig mee als lunch. Ik vul restjes (gegrilde) groente aan met een slasoort, verse spinazie, gekookte pasta of couscous. Zo hoef je de restjes niet weg te gooien en heb je een snelle volwaardige lunch of maaltijd.

Hartige taart/quiche

Hartige taarten zijn ook ideaal om restjes groenten in te verwerken. Bij het maken van een hartige taart ga ik altijd uit van een basis (klik) hierbij verwerk ik meestal ook restjes groenten uit de koelkast.
Tip: Restjes hartige taart kun je ook heel goed invriezen. Ontdooi het in de koelkast en warm het op in de oven zodat het deeg weer knapperig wordt. Én restjes hartige taart kun je ook de volgende dag als lunch eten, zelfs koud is een hartige taart een traktatie.

Soep

Restjes groenten in de soep, heerlijk! Als je bijvoorbeeld broccolisoep maakt kan er prima een verloren wortel of prei bij. En als je groentesoep maakt zijn ook alle restjes welkom. Ideaal als zondagse lunch of makkelijke maaltijd.

Roerbakgerecht

Als we echt van alles over hebben dan combineer ik het meestal tot een roerbak gerecht. Restje vlees, groenten en bijvoorbeeld rijst, mihoen of aardappeltjes. Beetje kruiden erbij en voila je kunt genieten van een lekkere restjes maaltijd.

Groenteschotel

Dit is ook handig als je veel verschillende groenten over hebt. Gooi alles in een ovenschaal, laag geraspte kaas overheen en even in een voorverwarmde oven. Eventueel aardappels toevoegen.

 

Bron: brendakookt.nl