`als je niet tevreden bent, kom je er niet.’

Dit zegt Marleen tegen mij, moeder van 4 en bijna 3 jaar klant bij Viktor Vitamientje. Uit haar mond zijn dit geen lege woorden, ze komen recht uit haar hart. Ze raakte in de schulden door haar verslaafde ex-partner, al het geld ging op aan cocaïne. Ze heeft soms zelfs moeten stelen voor eten.  Die tijd is gelukkig voorbij: moeder en kinderen eten genoeg en gezond. `We zijn opvallend minder vaak snotterig’.

 

Opklimmen

Eenmaal weg bij haar partner leefde zij met schuldsanering van € 80,- per week , met `de jongste nog in de luiers’, vertelt Marleen. Het lukte haar zelfs om hiervan nog 2 of 3 euro te sparen. Een niet geringe prestatie, en met succes want begin 2020 heeft zij geen schulden meer. Werken lukt nog niet want ze moet bijkomen van een traumatische tijd. Wel heeft ze concrete plannen om met behoud van uitkering als zelfstandige te beginnen in de schoonmaak. Helaas gooit de coronacrisis roet in het eten dus in maart zit ze samen met 4 kinderen thuis in de lockdown.

Trots

Natuurlijk is er dan soms ruzie en moet Marleen strijd leveren om ze aan het online-schoolwerk te krijgen. Maar meestal hebben ze het gezellig met elkaar en de cijfers gaan ook omhoog. Daar is ze best trots op. `Groente en fruit kopen doen we ook vaak samen’. De kinderen kiezen uit wat ze lekker vinden en helpen regelmatig mee met koken. Haar zoon van 15 doet de horecavakschool en de kleintjes kunnen al heel goed groente snijden. Favoriete recepten zijn bloemkooltaart, preischotel, stamppot boerenkool en Leidse Kots*.

Bruine vlekjes

Het wekelijks verzekerd zijn van groente en fruit via Viktor Vitamientje heeft hun gezondheid zichtbaar verbeterd, zegt Marleen. `We zijn minder vaak verkouden en voor mijzelf heeft het een stukje rust gebracht. De kinderen nemen nu vers, gaaf fruit mee naar school zonder bruine vlekjes.’

 

Tevreden

Plannen voor een eigen bedrijfje later, heeft ze nog steeds. Maar voor nu wil ze vooral haar zelfvertrouwen opbouwen. En haar kinderen leren dat ze waardevol zijn en dat ze weten waar ze goed in zijn. Marleen: `Dat is het belangrijkste, dat is mijn leven. En dat is goed. Als je niet tevreden bent, kom je er niet!’