DE STAP NAAR EEN BETERE TOEKOMST

Verhaal van een ontvanger:

Steven (23) en Jacqueline (22) L. zijn het eerste gezin die dankbaar gebruik mochten maken van het concept van Viktor Vitamientje. Ze wonen samen met hun zoontje F.van 3 jaar en hun dochtertje E.van 4 maanden in Berkel. Ze zijn nu 4 jaar samen en bijna 3 jaar getrouwd. Ze raakten een paar jaar terug in de schuldsanering. Steven kwam uit een jeugdinstelling en kreeg een uitkering. Jacqueline was gestopt met haar opleiding en had nog geen werk. Toen ze ging werken bij de McDonalds ging het mis. Heel open vertellen ze over deze tijd.

IMG-20160114-WA0001 (1)“We hadden in totaal €1100,00 te besteden per maand. Ongeveer driekwart hiervan ging al op aan vaste lasten en qua eten aten we voornamelijk hamburgers en frikadellen. Dit vulde nu eenmaal beter dan groenten. We aten ze soms bij elke maaltijd. Doordat we ineens geld hadden, dachten we dat we ook wel eens naar de bioscoop konden. We raakten eigenlijk verslaafd aan leuke dingen doen met het geld en boekten vaste lasten regelmatig terug. Daardoor raakten we al heel snel diep in de schulden.”

Toen Jacqueline in 2014 zwanger werd van E., werd haar contract niet meer verlengd. Ze kwamen in contact met de oprichtster van Viktor Vitamientje, Radka, die hen hulp wilde bieden. Ze konden vanaf die tijd iedere week groenten en fruit ophalen bij een groenteboer. Jacqueline: “We zijn er erg dankbaar voor dat Radka ons daarmee geholpen heeft. F. had het nodig voor een gezonde groei en tijdens mijn zwangerschap had ik het voor de baby ook nodig. Wij hebben onszelf in de schulden gewerkt, maar daar mogen onze kinderen niet de dupe van zijn. Zij hebben er niet om gevraagd en mogen er niet onder lijden. Toen we gezonder begonnen te eten, zagen we meteen dat F. veel meer energie ervan kreeg. Hij vindt veel groenten en fruit ook erg lekker. Bananen en appels eet hij graag en als we een smoothie maken drinkt hij gerust de hele kan leeg. In alle vervelende tragedie die er is, is het belangrijk dat je kind het wel goed heeft en dat je zelf ook een goed voorbeeld voor je kind bent. Daarom eten wij ook groenten als F. groenten eet.”

“Het is in het begin even moeilijk om te accepteren dat je de hulp nodig hebt, maar als je de groente- en fruittas eenmaal krijgt, is het een hele zorg minder. Het is een lang proces om uit de schulden te komen en dan is dit echt een lichtpuntje. Het is een eerste stap de goede kant op en het geeft je motivatie en hoop om er weer bovenop te komen. Als je eenmaal in de schulden zit, denk je dat je er niet meer uit kunt komen en geef je het een beetje op. We moesten elke week aan Radka melden wat we bij de groenteboer gehaald hadden en dat geeft je verantwoordelijkheid en sturing. We zijn dankbaar dat we steeds met een tas vol groenten en fruit de winkel uit konden lopen.”

Het stel durft nu weer te dromen. Zo wil Jacqueline graag weer gaan studeren en Steven zou graag een eigen onderneming beginnen. Eind 2015 kwamen ze uit de schulden. Samen met de hulp van een budgetcoach leren ze nu met geld om te gaan en ze hopen binnenkort ook een ander gezin te kunnen helpen met groenten en fruit.