‘Eet zo vers en puur mogelijk’

Als diëtiste kent Katinka Huiskamp de ins en outs van de gezonde bereiding van groente en fruit. Ze deelt haar beste tips.

‘Verse seizoensgroente is lekker en rijk aan vitaminen. Eet deze groente na aankoop zo snel mogelijk, anders kunnen er vitaminen verloren gaan. Diepvriesgroente wordt direct na het oogsten verwerkt en bevat nagenoeg evenveel voedingsstoffen als verse. Ook kant-en-klare, voorgesneden groente is een goede keus. Hoewel een klein deel van de voedingsstoffen verloren is gegaan tijdens het wassen, snijden en bewaren, zijn ze nog altijd een bron van vezels en andere goede voedingsstoffen. Zoals bètacaroteen in voorgesneden wortel en de mineralen calcium en kalium in fijngesneden boerenkool.’

‘Kies het liefst een bereidingswijze waarbij de groente zo kort mogelijk wordt verhit en er weinig kookvocht (inclusief waardevolle voedingsstoffen) verloren gaat. Stomen, wokken of stoven bijvoorbeeld. Maak eens een pan soep of saus van gestoofde groente, die je pureert met een staafmixer of in de keukenmachine.

‘Rauwe groente zit vol enzymen. Deze stofjes helpen het lichaam bij het verteren van voedsel. Hoe beter dit proces verloopt, hoe fitter je je voelt. Tijdens het verhitten van groente gaan de enzymen en een deel van de vitaminen verloren. Maar verhitting heeft ook weer voordelen. Het maakt groente lichter verteerbaar en het lichaam kan sommige voedingsstoffen beter opnemen.’

‘Een voorbeeld is bètacaroteen uit wortel en andere felgekleurde groente. Deze stof kan het lichaam beter opnemen ui (beet)gare groente dan uit rauwe. Bètacaroteen wordt in ons lichaam omgezet in vigtamine A en is onmisbaar voor een goede weerstand en voor de ogen, huid, botten en tanden.’

Bron: Groente & Fruit, uitgave van Albert Heijn 2016