`Fruit met vlekjes accepteren, is makkelijker met een goed gevulde portemonnee.’

Natuurlijk zijn we allemaal tegen voedselverspilling. En terecht. Voedzaam, gezond en smakelijk groente/fruit wordt weggegooid omdat het niet de vereiste vorm of kleur heeft en dus niet verkocht kan worden. Belachelijk natuurlijk. Gelukkig realiseren supermarkten zich dat ook steeds meer en heb je tegenwoordig bijvoorbeeld de `buitenbeentjes’ bij Albert Heijn.

Dit gezegd hebbende, nu even over een klant van ons, die blij was dat ze dankzij Viktor Vitamientje haar kinderen gaaf fruit mee kon geven naar school, zonder, in haar eigen woorden, `bruine vlekjes’.

Wat is er mis met bruine vlekjes? vraagt iemand zich af.

Goede vraag. Moeten wij onze kinderen juist niet leren om daar niet zo moeilijk over te doen? Om die te beantwoorden, stappen we in de werkelijkheid van onze klant.

 

Jarenlang haalde zij vanwege geldnood het allergoedkoopste fruit op de uiterste verkoopdatum, of bij het scheiden van de markt. Dat vertoont dan inderdaad (ernstig) bruine vlekjes op dag 1 en komt op dag 3 onder het oog van klasgenootjes als bruine pap uit de schooltas van haar dochter tevoorschijn. Zij vond het heel vervelend voor haar kind maar kon zich geen beter fruit permitteren.

Hoe fijn is het dan als je opeens wel een keuze hebt. Dan koop je het beste, gaafste, verste, mooiste fruit. Want dat is wat je je kind gunt, zodat zij een keer geen `buitenbeentje’ hoeft te zijn. Dat ze leert dat ze net zo waardevol is als de rest.

En dan komt de les over de voedselverspilling wel weer een andere keer 😊.