Je gaat alles anders zien en bent blij met wat je hebt.

Verhaal van een ontvanger:

Van het ene op het andere moment raakte ze haar baan kwijt, werd ze ziek en raakte ze zwanger. Deze ontvanger van groente en fruit, die graag anoniem wil blijven, had geen makkelijke tijd. Ze moest haar koopwoning in het centrum van Schiedam inruilen voor een huurhuisje. De vader van haar zoontje van 2 jaar is uit beeld en van haar uitkering kan ze de peuter niet iedere week voorzien van voldoende groenten en fruit. Ongeveer vier maanden terug kwam ze via Facebook in contact met Viktor Vitamientje. Twee weken na haar kennismaking met Radka kreeg ze een sponsor toegewezen die ervoor zorgt dat ze elke week verse groenten en fruit kan halen bij de supermarkt. Ondanks de situatie staat ze erg positief in het leven en is ze dankbaar voor dit gebaar. “Je gaat alles anders zien en bent blij met wat je hebt. Je bent dankbaar voor alle kleine dingen en wordt erg vindingrijk. Je moet wel, want met klagen kom je ook niet verder. Doordat ik nu elke week groente- en fruit mag halen ben ik een stuk gezonder gaan leven. Ik kook niet veel meer met pakjes en zakjes en we eten minder suiker. Mijn zoontje is gek op fruit en spinazie en als hij patat en tomaatjes krijgt, eet hij eerst alle tomaatjes op en begint dan pas aan de friet. Als hij een bepaalde groente niet graag eet, maak ik soms een recept waarbij hij het niet eens doorheeft dat hij zo gezond eet. Eerst was ik niet zo gek op koken, maar nu ik tijd over heb, vind ik het leuk om regelmatig nieuwe dingen te proberen.”

“Iedere zondag of maandag ga ik naar de supermarkt hier in de buurt waar ik voor een bepaald bedrag mijn groenten en fruit mag halen. In het begin schaamde ik me dat ik langs de kassa kon zonder voor mijn boodschappen te hoeven betalen, maar al snel besefte ik dat ik eigenlijk alleen maar dankbaar kan zijn dat dit mogelijk is. De mensen in de supermarkt zijn erg aardig en behulpzaam.” De inhoud van haar groente- en fruittas is iedere week weer anders. “Ik kijk altijd eerst naar de aanbiedingen, want ik besteed het bedrag graag goed. Daarnaast neem ik standaard courgettes, aubergines en druiven mee en verder vul ik mijn voorraad aan.”

“Ik heb ongeveer eens in de maand mailcontact met mijn sponsor. Dan stuur ik als bedankje een leuke foto van mijn zoontje erbij waarop hij iets gezonds eet. Ik ben haar erg dankbaar en wil dan ook laten weten dat het geld goed besteed wordt. Als het straks beter gaat en ik over een paar jaar weer kan werken, wil ik graag ook een gezin gaan sponsoren.”