Schuldig

Bijna iedereen in de Amsterdamse Vogelbuurt heeft schulden. Elke maand trekt een stoet van zware jongens, een deurwaarder, agent en slotenmaker door de straten om een woning te ontruimen. Het is het meest dramatische gevolg van de eeuwenoude jacht op de schuldenaar. Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roept de wethouder schuldhulp uit tot speerpunt van zijn beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.
Lees meer

Wat te doen met oud brood?

Brood is een van de dingen die we het meest weggooien. Al die kapjes – of, erger nog, halve broden – die in de kliko verdwijnen, terwijl er weer vers brood op tafel staat.

VANAF NU: DOE IETS MET DAT OUDE BROOD EN GOOI HET NOOIT MEER KLAKKELOOST WEG.

Lees meer

Rotterdam moet armoedevrij

Ruim 53.000 gezinnen in Rotterdam leven op of onder de armoedegrens,  maar inwoners van de stad hebben daar geen idee van. Uit onderzoek van Maurice de Hond – in opdracht van de Pauluskerk in Rotterdam – blijkt dat 62% van de Rotterdammers inschat dat dit cijfer (veel) lager ligt. Dick Couvée, dominee in deze kerk, vind deze uitslag verassend. “De Rotterdammer heeft geen idee van de omvang en van de ernst.”

Lees meer

Rotterdam armste stad van Nederland

Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem. Utrecht komt in de top 10 armste steden niet voor. Dit komt met name omdat er in Utrecht minder allochtone gezinnen wonen en zij kampen statistisch gezien vaker met armoede. In Roosendaal (2,3%) en Montfoort (4,4%) is armoede de grootste uitzondering.

Lees meer

Armoede in Rotterdam

Het aantal huishoudens met een langdurig laag inkomen groeit, volgens het CBS. Maar wat ís armoede, bijvoorbeeld in Rotterdam? Over wat armoede is, kun je twisten. Maar 200 euro per maand voor eten en verzorging van een gezin van drie is een hard bestaan. Dat bedrag heeft Marina (30) in de Rotterdamse wijk Feijenoord voor haarzelf, haar man en haar 6-jarige zoon. De rest gaat naar de schuldhulpverlening die hen nog twee jaar op dat rantsoen houdt. Een deel van het vakantiegeld gaat er ook heen. Kwijtschelden is er niet bij.

Lees meer

Groep van armen met werk groeit.

Een op de veertig werkende Nederlanders is langdurig arm. Vooral zzp’ers en flexwerkers lopen risico, stelt het SCP. Er zijn steeds mee mensen die werk hebben, maar toch al jarenlang in armoede leven. Dat staat in een nieuwe studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar armoede, Een Lang Tekort.

Lees meer

Ombudsman: ‘Gemeenten geven te weinig schuldhulpverlening’

Mensen met grote schulden kunnen de opdrachten van de schulhulpverlengers vaak niet zelfstandig uitvoeren.

Gemeenten die hulp verlenen bij schulden, verwachten te vaak dat de schuldenaar het uiteindelijk zelf wel kan redden. Maar niet iedereen kan zelfstandig de opdrachten van de schuldhulpverlening uitvoeren. Om de eisen van de schuldhulpverlening te begrijpen, heeft de schuldenaar volgens deskundigen vaak een extra hulpverlenger nodig, een vrijwilliger.

Lees meer

Krachtpatsers!

Groente en fruit hebben gezonde eigenschappen. Toch zijn er soorten die qua voedingswaarden met kop en schouders boven de rest uitsteken. In dit artikel acht toppers.

Lees meer

Moestuinen van Viktor

Moestuin-tuinieren is een trend, je ziet het de laatste tijd steeds meer. Moestuinen ontstaan op de vreemdste plekken. Mensen zijn enthousiast en onvermoeibaar. Bij alleen groente verbouwen blijft het niet.
In de Voedseltuin kweken de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen.

Lees meer

De zin en onzin van schoolfruit

door EMIEL HAKKENES

‘Brussel’ mag bekendstaan om bureaucratie en besluiteloosheid, maar af en toe is de ambitie aanzienlijk. Zo moet een en dezelfde subsidieregeling boeren extra inkomsten verschaffen, gezond eten en drinken bevorderen én kinderen meer kennis verschaffen over de herkomst van voedsel. Bijbehorend budget: 250 miljoen euro.

Lees meer

Viktor is een filmster…

Hebben jullie een fijne vakantie gehad?
De afgelopen weken was ik (Radka) wel op vakantie, maar in mijn gedachten en in mijn gesprekken met mijn man was ik vaak bij de stichting. Ik heb een paar boeken gelezen over armoede en kwam tot de conclusie dat het (helaas) het juiste moment is voor een stichting als Viktor Vitamientje – er is zoveel nood!

Lees meer

Geboorte van Viktor…

En zo wil ik (Radka)aan jullie het bestuur van Viktor Vitamientje voorstellen:

Marleen Verhulst (secretaris), Mirjam Borgdorff (penningmeester) en Marije Companjen (lid). Ikzelf ben voorzitter en we hebben op dinsdag bij de notaris de notariële akte getekend. Viktor Vitamientje is nu een officiële stichting!

Lees meer

Waarom Viktor Vitamientje….

Waarom?

…een artikel in de NRC over een marketingmanager die in de schuldsanering belandde en geen geld had om eten te kopen. Oh, dacht ik (Radka), dus ook mensen met een goede opleiding en een goed betaalde baan hebben last van schulden?!

Lees meer

Meld je ook aan voor onze nieuwsbrief