Thee bij aanstaande Viktor-klant

-Blog Marjolein Roelfsema-

Als nieuwe gezinnen zich bij ons aanmelden, gaan we bij ze langs voor een intake-gesprek. Nu in corona-tijd doen we dat telefonisch, maar er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting. Mijn eerste intake was in Februari -ik was net begonnen bij Viktor- samen met Ivonne, onze vrijwilligster in de buitendienst.

Klimmen

Een portiekflat in Noord. Het trappenhuis ziet er kil en wat groezelig uit. We gaan alle 5 de verdiepingen op. Met de trap. Bruine matten voor deuren met grote en kleine schoenen. Op verdieping 5 is de huisdeur al uitnodigend open gezet. En meteen daarachter een kleine donkere ruimte met, jawel nog een smalle, steile trap naar boven. Ik denk: op wat voor gribus kruipzolder gaan we uitkomen?

Licht

Bovenaan zie ik contouren van gezichten die verwachtingsvol naar beneden kijken. Ze moeten lachen om Ivonne’s protesten. Ja, het is een nare trap, beamen ze, maar eenmaal boven, de moeite waard. We komen in een zee van ruimte en licht, wat een fijn appartement! En wat ruikt het er fris en schoon naar lekkere kruiden in contrast met het trappenhuis. Ja, ze is er ook heel blij mee, de moeder uit Somalië, met 5 kinderen nog thuis. Ik mag haar meteen, ze heeft een prettig open gezicht en een gulle gastvrije glimlach. Haar Nederlands is gebrekkig, maar gelukkig helpt haar tienerdochter een handje mee. Dat kan nog net voor zij naar haar stage gaat bij een schoenenzaak, ze vertelt trots dat ze haar school versneld heeft afgemaakt en dat ze verder wil studeren.

Thee

Haar jongere zus komt de kamer in, en wordt gemaand op te schieten: ze komt te laat op school. Ze vragen ons wat we willen drinken. Ivonne hoeft niets. Ik denk: die mensen hebben geen cent te makken.. “een glas water, graag.”  stilte…hier wordt niemand enthousiast van. “of doe toch maar thee, oh en Ivonne ook!” Dat was overduidelijk een veel beter idee: we kregen heerlijke Somalische kruidenthee met gember en kaneel en zelfgemaakte hele kleverige koekjes. Wat ontzettend leuk om deze mensen te ontmoeten! Inmiddels zijn zij klant bij Viktor Vitamientje.  

Tja, zulke dingen heb je niet aan de telefoon… we hopen weer snel bij de mensen langs te kunnen gaan!