Rotterdam armste stad van Nederland

Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem. Utrecht komt in de top 10 armste steden niet voor. Dit komt met name omdat er in Utrecht minder allochtone gezinnen wonen en zij kampen statistisch gezien vaker met armoede. In Roosendaal (2,3%) en Montfoort (4,4%) is armoede de grootste uitzondering.

Arm in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is armoede in Nederland geen kwestie van overleven. Niemand hoeft honger te lijden en in principe heeft iedereen een dak boven zijn hoofd. Maar 734.000 huishoudens hebben niet genoeg geld om zich een normaal leven te kunnen veroorloven. Voor het CBS is een alleenstaande die 1.020 euro verdiend arm. Voor een stel met 1.400 euro geld hetzelfde. Een paar met drie kinderen is arm als het 1.920 euro per maand te besteden heeft. De meeste huishoudens met een laag inkomen hebben geen spaarpotje meer om op terug te vallen in geval van nood. Twee derde kampt daarnaast met schulden.

 

Niet bij elkaar

Arm en rijk wonen in dezelfde stad niet bij elkaar in de buurt. In grote steden concentreert armoede zich vaak in bepaalde wijken. Zoals in Amsterdam, waar door heel de wijken met veel arme huishoudens te vinden zijn zoals de Jordaan en de Diamantbuurt in het centrum. Ook in de Haagse Schilderbuurt en het Laakkwartier en de Rotterdamse wijken Noord en Kralingen-Crooswijk wonen veel armen.

Bron: Metro 16 december 2015