Samenwerking met SPIOR

Samenwerking met Project SPIOR

Wat als je met je gezin in armoede leeft en/of schulden hebt. En je niet wegwijs kunt in de samenleving omdat je de taal nog niet goed spreekt en je niet of nauwelijks mensen kent die je kunnen helpen. Deze gezinnen bereikt SPIOR met het mooie project: `Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Moeder- en Vadergroepen praten over hoe je dat doet: gezond leven met geldproblemen. Ze leren van deskundigen en elkaar en bouwen meteen een netwerk op.
Collega Joslin en ik gingen de groepen langs voor een presentatie over gezond eten met weinig geld en uitleg over Viktor Vitamientje. Deelnemers met kids onder 16 krijgen een groente/fruit abo voor 6 maanden dankzij SPIOR budget.

Achtergrond

Het project: `Een gezonde geest in een gezond lichaam’, is een initiatief van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), dat in 2015 is gestart en vijf jaar aaneengesloten heeft gelopen. Wegens aantoonbaar goede resultaten diende SPIOR begin 2021 opnieuw een subsidieaanvraag in bij Gemeente Rotterdam om het project te continueren. Ook werd Viktor Vitamientje uitgenodigd om als partner deel te nemen, aangezien de doelstelling van het project aansluit op de kernactiviteit van Viktor Vitamientje, namelijk gezinnen in geldnood voorzien van groente en fruit. De goedkeuring van de aanvraag liep veel vertraging op, waardoor het project uiteindelijk pas in december 2022 (opnieuw) kon starten.

Het project

Via partnerorganisaties van SPIOR zijn vier vrouwengroepen en twee mannengroepen uit Rotterdam-West en -Zuid benaderd. Deze groepen volgden een trainingsprogramma van twaalf bijeenkomsten in de periode december 2022- februari 2023.

Het doel hiervan was ouders met jonge kinderen, die in armoede verkeren, concrete handvatten aan te reiken om hun kinderen, met beperkte financiële middelen, gezonde voeding en een gezond bewegingspatroon te bieden. Daarnaast werden zij op laagdrempelige wijze bekend gemaakt met voorzieningen die financiële of andere concrete hulp bieden aan gezinnen met een laag inkomen. Aan de orde kwamen bijvoorbeeld: een gezonde maaltijd koken, een buitenactiviteit samen met de kinderen ondernemen en een presentatie van de Kredietbank.

 

Aandeel Viktor Vitamientje

De deelnemers zijn voornamelijk gezinnen met jonge kinderen die kampen met voedselarmoede. Om het voor hen mogelijk te maken een gezond eetpatroon te starten en vol te houden, krijgen zij voor een half jaar een groente/fruit-abonnement van Viktor Vitamientje aangeboden. Ook geeft Viktor Vitamientje invulling aan de eerste themabijeenkomst over gezond eten.

Workshops

Tijdens de workshops gingen de groepen in gesprek over gezond eten: wat is het en hoe kun je gezond eten voor weinig geld?  Kennis, ervaringen en tips werden gedeeld. Hierna maakten we samen de Schijf van Viktor Vitamientje  (geïnspireerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum).In het tweede deel legden we uit hoe Viktor Vitamientje werkt en wie hiervoor in aanmerking komen. Na afloop van de bijeenkomst konden deelnemers zich via een formulier inschrijven voor Viktor Vitamientje.

Het was erg leuk om de workshops te geven! We werden hartelijk en gastvrij ontvangen, meestal met allerlei lekkernijen op tafel. Bij alle groepen namen de meeste deelnemers actief deel aan het gesprek. Er bleek onder de deelnemers al veel algemene kennis over gezond eten, maar men vond het verhelderend om alles op een rijtje te zetten. De speelse, laagdrempelige aanpak van samen een Schijf van Viktor tekenen op een vel papier, zorgde voor een leuke en interactieve sfeer. Er werden veel vragen gesteld en deelnemers wisselden onderling ervaringen uit en gaven elkaar tips.

6 maanden groente en fruit

We hebben maarliefst 85 SPIOR-gezinnen blij kunnen maken met een groente/fruit abonnement. Dit was meer dan gepland en gebudgetteerd, maar dat mag de pret niet drukken. Collega Sylvia heeft wekelijks contact met de deelnemers. Zij hoort positieve geluiden. De mensen zijn zeer blij met de kaart als extraatje zeker nu de prijzen zo hoog zijn.

 

Dadels

Er wordt veel gevarieerd met producten. Populair zijn bananen, mandarijnen en broccoli. Maar ook gember en peulvruchten. En tijdens de Ramadan kopen mensen opvallend veel dadels.