Wat te doen met oud brood?

Brood is een van de dingen die we het meest weggooien. Al die kapjes – of, erger nog, halve broden – die in de kliko verdwijnen, terwijl er weer vers brood op tafel staat.

VANAF NU: DOE IETS MET DAT OUDE BROOD EN GOOI HET NOOIT MEER KLAKKELOOST WEG.

broodLeg plakken brood op een rooster of bakplaat en rooster het helemaal droog en knapperig in de oven. Dit kan prima met de restwarmte van de oven, nadat je deze voor iets anders hebt gebruikt. Rooster het brood echt droog en verwerk het dan tot paneermeel (fijnmalen in de keukenmachine), croutons voor de salade (de blokjes brood zijn echt nog wekenlang houdbaar) of in plakken  gesneden als soldaatjes.

Toast en  tosti’s zijn misschien erg voor de hand liggend, maar soms vergeet je hoe lekker een goede tosti kan zijn.

Wentelteefjes.  Neem een diep bord en klop daarin de eieren los. Roer vervolgens met een garde of vork de melk en suiker door het eimengsel heen (totdat de suiker volledig is opgelost). Haal de sneetjes brood door het eimengsel heen. Zorg dat het brood goed is doordrenkt. Leg, afhankelijk van het formaat van de pan, één of twee sneetjes brood in de koekenpan. Druk ze even kort (circa 3 seconden) stevig aan met een vork, en draai ze vervolgens direct om.

Bruschetta. Rooster plakjes brood en smeer ze in met halve teen knoflook. Beleg ze daarna met kleine blokjes tomaat, wat lekkere olijfolie en zout en peper.

Bron: Landleven 2/2016