Wie is Viktor Vitamientje?

slanieuw

Hoe Viktor is ontstaan

“We krijgen voor de komende drie jaar ongeveer 85 euro per week om met z’n drieën van rond te komen. Soms hebben we een dag gewoon te weinig geld. De kleine heeft hier nooit om gevraagd. Het liefst geef ik hem elke dag groente, fruit en andere gezonde dingen. Helaas is dat vaak duurder dan een pizza. Slecht eten is vaak nu eenmaal goedkoper dan vers.” Radka Kuijpers, oprichtster van de stichting Viktor Vitamientje, kwam in 2015 in contact met een stel van 20 en 22 jaar oud. Ze zitten in de schuldsanering en hebben beiden een baan. Doordat ze 85 euro per week te besteden hebben, kiezen ze vaker voor goedkopere, minder gezonde producten en krijgt hun zoontje van twee te weinig vitamientjes binnen.

Naar aanleiding van dit contact heeft Radka besloten dit gezin wekelijks te ondersteunen met een groente- en fruittas. “Groente en fruittas is niet alleen voor het kind, maar voor het hele gezin. Uit eigen ervaring weet ik dat kinderen geen boontjes gaan eten als ouders het ook niet doen. Later vertelde de moeder me dat dit hen zoveel geholpen heeft dat ze voor iemand anders een pakket willen gaan betalen als ze uit de schuldsanering zijn. Daar doen we het voor. Mensen die andere mensen willen helpen.”

wortelnieuw

Visie

Viktor Vitamientje wil ouders in geldnood helpen om hun kinderen toch een gezonde toekomst te kunnen bieden.  We vinden dat ieder kind recht heeft op voldoende vitamines waarmee het fysiek en geestelijk gezond op kan groeien. Een kind ontwikkelt zich tot en met ongeveer het 18e levensjaar enorm. Zowel fysiek als geestelijk verandert er veel  in deze jaren. Voldoende vitamines dragen onder andere bij aan een goede weerstand, sterke botten, het functioneren van organen, energie en concentratie. Daarnaast zorgt het voor een kleinere kans op ziekte of is het al voldoende om een ziekte de baas te worden.

Wanneer een kind vanaf het begin gezonde eetgewoontes aanleert, zal het ook later  gezondere keuzes maken. Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar in Nederland eet minder groente en fruit dan de aanbevolen hoeveelheid. Kinderen uit arme gezinnen hebben een grotere kans om tot die groep te behoren. Ook zijn zij vaker te zwaar. Dit vinden wij zorgelijk en hier willen wij wat aan veranderen. We zien dat gezonde voeding vaak duurder is dan ongezonde voeding. Daarom willen we het mogelijk maken om ook gezinnen in geldproblemen te voorzien van voldoende groente en fruit, zodat we met elkaar kunnen werken aan een gezondere toekomst.

tomaatnieuw

Hoe wij werken

Om onze klanten aan groente en fruit te helpen, maken wij gebruik van de cadeau-kaarten van de supermarkten die wij opladen en opsturen. De klanten kopen zelf groente en fruit, betalen met de cadeaukaart en sturen een foto van de kassabonnen ter controle naar Viktor Vitamientje. Voor klanten is dit fijn want ze kunnen hun eigen soort groente/fruit kiezen en gaan wanneer ze willen naar een supermarkt in de buurt. En omdat ze gewoon bij de supermarkt kopen, blijft hun geldnood voor de buitenwereld onzichtbaar waardoor ze hun privacy kunnen behouden.  

Door gebruik te maken van de infrastructuur van de supermarkten en klanten zelf te laten kopen, houden we ons werk logistiek en organisatorisch eenvoudig en beheersbaar. Hierdoor hebben we meer ruimte voor regelmatig persoonlijk contact met onze klanten, via telefoon en WhatsApp en face to face bij intake en jaarlijkse evaluatie. Dat vinden wij heel belangrijk omdat zelfs iets kleins als een persoonlijk appje iemand een hart onder de riem kan steken. En daar doen we het óók voor.   

Hoe jij ons kunt helpen

Wil jij meewerken om kinderen uit gezinnen in geldnood een gezonde toekomst te bieden? Geweldig! Je hulp is zeer welkom. Bekijk hier de mogelijkheden.

Bestuur en Team

Radka Kuijpers

Oprichter

“Er is zo veel armoede in de wereld en de kinderen die er het meest onder lijden kunnen er niets aan doen. Dat raakt mijn hart en daarom heb ik Stichting Viktor Vitamientje opgericht.”

Marije Companjen

Penningmeester

“Ik draag graag mijn steentje bij aan de missie van Viktor Vitamientje omdat we een gedeelde passie voor een gezonde levensstijl en compassie voor mensen hebben, vooral voor diegenen die gemarginaliseerd zijn.”

Marleen Verhulst

Secretaris

“Voor mij is Viktor Vitamientje een goed voorbeeld van ‘De wereld redden? Begin klein’. Iedereen kan iets kleins betekenen voor de ander. En juist die kleine dingen hebben soms veel meer impact dan je denkt. Ik zie een organisatie met bevlogen mensen, die hart hebben voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Daar sta ik graag achter!”

Marjolein Roelfsema

Directeur

 

“Iedereen kan in de schulden raken en met kinderen is dat extra stressvol. Want je wilt dat ze gezond en gelukkig opgroeien met een goede weerstand tegen virussen en andere boosdoeners. Met Viktor kunnen we ouders in geldnood een handje helpen en een hart onder de riem steken. In afwachting van betere tijden voor hen en hun kinderen. En daar word ik heel blij van!”

Sylvia Moerland, Joslin Stam Alex vogels & Joachim Maquelin

Administratie

Sylvia, Joslin, Alex en Joachim zijn verantwoordelijk voor de controle en verwerking van kassabonnen, de distributie van cadeaukaarten en de inschrijving van nieuwe klanten. Hiervoor hebben zij via WhatsApp wekelijks contact met de Viktor Vitamientje-klanten.  Zij zorgen er voor dat onze klanten saldo hebben om groente en fruit te kunnen kopen. Joslin helpt bovendien mee met social media en Sylvia met redactie. 

“Vooral het directe persoonlijke contact met klanten kan ik bijzonder waarderen!” (Sylvia)

Saskia Akkersdijk, Ivonne Luckers

Intake & Evaluatie

Ivonne en Saskia zien een mogelijke klant van Viktor Vitamientje als eerste. Wanneer mensen zich aanmelden bij de stichting, gaan zij bij de klant langs om kennis te maken en meer te vertellen over de werkwijze van Viktor. Ook bellen zij bestaande klanten jaarlijks voor een evaluatie.

Maret Hoesen

social media

 

Op Maret kunnen wij altijd een beroep doen als het gaat om Instagram.